האם תשתיות התחבורה בירושלים הן האשמות בתאונות הדרכים?

עיר הבירה של ישראל ידועה ומוכרת בזכות אתריה הדתיים וההיסטוריים, היופי עוצר הנשימה, השווקים התוססים והאוכל המעולה. למרבה הצער, יש לה ייחוד נוסף – כמות תאונות הדרכים. העיר ירושלים ידועה לשמצה כאחת מהערים הקשות ביותר לנהיגה בישראל, ונהגים רבים מעדיפים להימנע מהגעה אליה לחלוטין, או לעשות שימוש בתשתיות התחבורה הציבורית בלבד. מאמר זה ינסה לסקור את הסיבות לכך. 

 

כיצד נוצרת תרבות נהיגה?

עורך דין תאונות דרכים בירושלים, בתביעות נזקי גוף, מוצא את עצמו פעמים רבות מתעסק בכמות תיקים עצומה. חלק מהתיקים באופן טבעי נוגעים לפגיעות גוף קלות יחסית, וחלק לקשות יותר. חלק מהמעורבים חוזרים שוב ושוב על טעויות העבר, חלקם אף גרמו לפגיעות גוף קשות כך שהם יושבים בספסל הנאשמים. אחת הסיבות לכך היא תרבות הנהיגה בירושלים. תרבות הנהיגה בעיר מאופיינת בחוסר סבלנות, אפילו ביחס לנהוג בישראל. הנהג הירושלמי הממוצע ייטה לבצע תמרונים אשר לא היה מעז לבצע בעיר אחרת, ולקחת סיכונים מיותרים. תרבות הנהיגה הקלוקלת הזו היא תוצאה של גורמים רבים. אחד מהם טמון בהזנחה של חלק מהשכונות, אשר התושבים החיים בהן לומדים לזלזל בחוקי המדינה, ולחיות ללא מחשבה על העתיד. סיבות נוספות הן מצב התשתיות הזמינות וכן הכמות הגדולה של התיירים אשר אינם מכירים את חוקי הדרך ומעכבים את התנועה.

 

מדוע קשה לנהוג בירושלים?

מצב התשתיות והתנהגות הנהגים הם הגורמים המרכזיים לכמות תאונות הדרכים בעיר הבירה, ולכך שבאופן אובייקטיבי קשה לנהוג בה. מצב התשתיות בעיר לא נוצר אך ורק מחוסר השקעה. מאחר והעיר ירושלים עמוסה באתרים היסטוריים, ושכונות רבות נבנו בה עוד לפני שהמכונית הפרטית הפכה לכלי תחבורה פופולרי, קשה מאוד לייצר בה נתיבי תחבורה רחבים וסבירים. סיבוב קצר בעיר העתיקה או באחת השכונות מחוץ לה, כמו משכנות שאננים, נחלאות או בשכונות המרוחקות יותר כמו עין כרם, בית הכרם, יבהיר, שגם עם המון רצון טוב, אין שום סיכוי להפוך את הסמטאות הקטנות לדרכים נוחות לנהיגה. הקושי לתכנן נתיבי תחבורה ראויים, נובע גם מכך שכל בנייה של כביש חדש, מחייבת חיפוש ומימון של חפירה ארכיאולוגית תחת אזור העבודות. מאחר שהעיר מלאה כולה בשרידים ארכיאולוגיים, כל הקמה של כביש חדש נתקלת בבעיות ובעיכובים. תוסיפו לכך את צפיפות התושבים הגבוהה, ותבינו שהאתגר בנסיעה בעיר ברור. 

 

מה ההבדל בין השכונות השונות?

למרות הקשיים, חשוב מאוד לזכור שהעיר ירושלים מורכבת משכונות רבות ושונות, כאשר לכל אחת מהן מאפיינים ייחודיים לה. כאשר תנסו לנסוע בעיר העתיקה, הסיכוי שלכם למצוא חנייה, או לצלוח את הסמטאות הקטנות בזמן סביר, ישאף לאפס. אם תעברו לקצה הדרומי של העיר, ותנסו לעשות זאת בשכונת קריית יובל למשל, תגלו נתיבי נסיעה נוחים ורחבים וחניות בשפע, לרוב. ההבדלים בין השכונות השונות נובעים גם מאילוצים הנוגעים לכמות המבנים ההיסטוריים ולתאריך בניית השכונה, וגם להשקעת כספים בפיתוח. שכונות מזרח העיר למשל, צפופות יותר, והנהיגה בהן היא קשה יותר. שכונות אחרות, אשר מיושבות בצפיפות, כמו שכונת מאה שערים, אינן זקוקות לנתיבי תחבורה רבים, מאחר שרוב תושביהן אינם מחזיקים רכב פרטי כלל. 

בשכונות אחרות בדרום העיר למשל שכונת גילה, תמצאו נתיבים נוחים לנסיעה, למעט בימים אלו, בהם מבוצעות עבודות תשתית של הרכבת הקלה. בשכונות הר חומה וארנונה, תמצאו גם נתיבי נסיעה נוחים לרוב. 

 

כיצד ייראה העתיד?

כמות תאונות הדרכים בירושלים תרד רק במאמץ משותף, שיכיל בתוכו חינוך מחדש, אכיפה מוגברת והשקעה בתשתיות. ברחבי העיר נסללים בימים אלו קילומטרים רבים של שבילי אופניים ומסילות רכבת קלה, אשר יסייעו בהורדת העומס. הורדת נוסעי האופניים מהכביש והעברתם לנתיבים מסודרים ומוגנים, תסיר מהמשוואה את הציבור אשר נפגע באחוזים איומים מתאונות הדרכים, ותאפשר לעיר להמשיך להתפתח. 

 

מה עושים במקרה שנפגעתי בתאונת דרכים?

במידה שנפגעת בתאונת דרכים, יש לגשת מיד לקבלת טיפול רפואי וכמו כן מומלץ לגשת לעורך דין תאונות דרכים.

להרחבה בעניין – לחץ על  הקישור 

 

כפתורי שיתוף – 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
דילוג לתוכן