במקרה שבו נפגעת בעבודה, חשוב מאוד מאוד לדייק בדיווח שלך לגורמים השונים :
למעסיק, למרכז הרפואי שבו קיבלת טיפול לראשונה, הדיווח בטפסים של ביטוח לאומי, ולא רק שחשוב לדייק בדברים, חשוב גם לבדוק היטב מה נכתב בכל טופס. קרו מקרים שבהם אדם שנפגע בתאונת עבודה, הגיע לרופא, לאחר תאונה ובסמוך לה, היה נסער, כאוב, מבולבל בגלל התאונה, והרופא לא הצליח להבין מה בדיוק קרה שם.
לפעמים קורות טעויות טכניות של כתיבת תאריכים לא נכונים, לפעמים לא נכתב כל מה שתיאר הנפגע אלא רק חלק מהדברים, הכל קורה בתום לב, וככל הנראה בנסיבות ההגעה לרופא, בלחץ הדברים, ועם מטרה עליונה וחשובה של הרופא המטפל שהיא בעצם – לרפא את הנפגע.
אבל, מה שנכתב במסמך הרפואי הראשון לאחר התאונה הוא קריטי!! בחלק מהמקרים, כאשר באים להגיש את התביעה לביטוח לאומי, שיכירו בתאונה כתאונת עבודה, המוסד לביטוח לאומי, דוחה את התביעה, בשל אי התאמות בין דברי הנפגע לבין מה שכתוב במסמכים הרפואיים, כאשר בחלק מהמקרים, בעצם מדובר בטעות כתיבה – טעות סופר, שנעשתה בתום לב של הצוות המטפל, ולכן – חשוב מאוד לבדוק את המסמכים הרפואיים שמקבלים לאחר התאונה. לבדוק שבאמת כתוב בהם מה שבאמת קרה, בכדי למנוע טעויות בהמשך. למשל – אם נפלת מסולם – חשוב שיהיה כתוב זאת.
אם נפלת בתוך אתר עבודה – חשוב שיהיה כתוב זאת. אם נפלת בגלל בור במדרכה – חשוב שהדברים יהיו כתובים, ושלא יהיה כתוב סתם "נפילה", ללא סיבה. חשוב שהדברים יהיו כתובים בצורה ברורה כך שיבינו איך קרתה התאונה וממה נפגעת.
כמו כן, יש לשים לב לתאריך שהרופא המטפל כותב על גבי המסמכים הרפואיים. חשוב שייכתב התאריך הנכון של התאונה! לפעמים, מגיעים להיבדק ביום שלמחרת התאונה, ובטעות נכתב שהתאונה קרתה ביום של הבדיקה. צריך לבדוק שהרישום הוא נכון ומדוייק!
טעות נפוצה נוספת למשל היא שאדם נפגע ביד או רגל בצד מסויים – למשל בצד שמאל, ובטעות הרופא כותב שנפגע בצד ימין. הדבר עלול לגרור דחייה של המוסד לביטוח לאומי את התביעה ולא להכיר בתאונה כתאונת עבודה, בטענה שישנן סתירות לעניין קרות התאונה וטענת אי אמינות.
לכן – ברגע שנפגעים, למרות הלחץ בגלל התאונה עצמה, למרות הבלבול, למרות הכאבים והמצב הקשה שבו נמצאים, אין ברירה, אלא לשים לב לדברים שרשומים במסמכים הרפואיים.
כמו כן – יש לדווח מיד למעביד עם קרות התאונה, וגם בדיווח למעביד – יש לשים לב שהמעביד עושה רישום מדוייק של האופן שבו התרחשה התאונה.
דבר נוסף שיש להקפיד לגביו – מיד עם קרות התאונה יש לגשת לקבלת טיפול רפואי, ולברר את המצב הרפואי לאשורו – כלומר – לברר היטב מה קרה, ולא להזניח. ללכת באותו יום להיבדק – זו הדרך הנכונה ביותר והטובה ביותר לבירור המצב הרפואי בעקבות תאונה. כאשר משתהים עם מועד קבלת הטיפול – ישנו סיכוי שהתאונה לא תוכר כתאונת עבודה. כמו כן, באם הנך חש כאב לאחר הבדיקה הראשונה, יש ללכת ולהיבדק שוב וגם שם לא להשתהות.
לחיזוק הדברים – אביא החלטה שניתנה ביום 20/6/19 – בבית הדין האזורי לעבודה בירושלים – ב"ל 42510-12-17, שם דובר בנפגע שהגיש למוסד לביטוח לאומי תביעה להכרה בתאונה שעבר כתאונת עבודה. התובע נפגע מרשת ברזל במהלך עבודה באתר בנייה בשכונת פסגת זאב בירושלים. המוסד לביטוח לאומי דחה את התביעה שלו ולא הכיר בתאונה כתאונת עבודה וטען כי התאונה לא התרחשה במועד שבו התרחשה (בין היתר מכיון שנכתבה בטעות שנה אחרת במסמך רפואי), המוסד לביטוח לאומי טען כי יש ספק לגבי הנזק שנגרם לתובע, שהתובע טוען שנפגע ביד ימין בטופס התביעה לביטוח הלאומי אבל בחומר הרפואי כתוב שנפגע ביד שמאל, וכן – שהתלונות שלו התחילו זמן רב לאחר התאונה.
בנוסף, היו דיווחים שונים שדיווח המעביד לגבי התרחשות התאונה בטפסים השונים ובהזדמנויות שונות.
ובקליפת אגוז – התרחשו כאן כמעט כל הטעויות האפשריות…
התובע הגיש ערעור לבית הדין לעבודה.
בסופו של יום – הוחלט:
"…
- התביעה מתקבלת.
- התובע נפגע בתאונת עבודה ביום 05/01/17, עת הוריד רשתות ברזל באתר בנייה בו עבד, המשיך לעבוד לאחר מכן, עד שקיבל אישורי מחלה…".
במקרה זה, התובע הצליח להוכיח את תביעתו והביא ראיות ועדויות חזקות בכדי לסתור את טענות המוסד לביטוח לאומי, אך יחד עם זאת:
התאונה התרחשה בינואר 2017. לאחר מכן, ארכה התנהלות מול המוסד לביטוח לאומי, התביעה הוגשה בדצמבר 2017, ולאחר שנה וחצי התקבלה הכרעה – ביוני 2019.
כלומר – תאונה שהתרחשה בינואר 2017, הוכרה כתאונת עבודה בסופו של דבר כשנתיים וחצי לאחר מכן – ביוני 2019.
אז לא חבל??
אחת המטרות של הכרה בתאונה כתאונת עבודה היא למצות את הזכויות של הנפגע מול המוסד לביטוח לאומי, ובפשטות – חבל על הזמן שיכול להתבזבז כאשר הרישומים במסמכים לא מדוייקים.
לכן – אם נפגעתם בתאונת עבודה – שימו לב מה כתבו לגביכם, בכל מקום!
ובכלל – שימו לב!
בהצלחה!
*משרדנו עוסק בדיני נזיקין ומתמחה בין היתר גם בתאונות עבודה. להרחבה על תחום תאונות עבודה
מאמרים נוספים שיכולים לעניין אתכם: